onsdag 29. desember 2010

Trenger du å gå ned litt i vekt etter jula?



Det er ikke noe tess å sitte med masse dårlig samvittighet etter jula, fordi man har kost seg litt ekstra. Mange skal hive seg på slankekurer som får kiloene til å rase av, men de går opp like raskt etterpå.

Det er bedre å heller gå en halvtime til dagen hvis du får det til, trene litt yoga foran en dvd om kvelden, eller morgenen, og passe seg for inntak av for mye karbohydrater.

Man bør ikke gå ned mere enn 500 g pr uke hvis du skal ha mulighet for å bli kvitt kiloene for godt. Du vet, easy go easy come, forøvrig en omvendt versjon, men det er så sant så sant. Kiloer som går fort av, går fort på. Vi som har anlegg for å legge på oss bare vi unner oss litt ekstra har det ikke så lett som de slanke som kan spise alt de vil uten å legge på seg et gram. Har man kroniske smerter spesielt fibromyalgi, så vil vi nok merke det på kroppen at vi legger på oss også, det blir flere kilo som ligger i "press" og i mitt tilfelle så merker jeg det nå ganske godt i beina , noe som jeg ikke har opplevd så mye før

beina har mere vekt å dra på.

Jeg vil prøve nå å legge om kostholdet, og se om jeg kan klare å gå sakte men sikkert ned i vekt mot sommeren. Jeg melder meg ikke inn i noen vektklubb eller kjøper dyre pulverkurer, jeg har ikke råd til det, ei heller et grete roede kurs.Det eneste jeg kommer til å gjøre er å følge de sunne rådene som vi har lest så mye om. Det er enklest å legge om livsstilen, enn å kjøre på harde slankekurer som er nesten umulig å klare å følge opp. En varig omlegging av kosten, er det beste.

Reduser sukker og stivelse. Spis mere proteiner. Spis oftere. Og mindre.

Lykke til!

tirsdag 28. desember 2010

Er du redd for smerten?



Smertefrykt

Er du redd for smerten..? Etter at jeg var på smerteklinikken, har jeg begynt å tenke litt..
Når du er redd for en smerte i en arm, i ei hånd, vil du automatisk unngå å løfte noe med denne, ikke sant? tenk gjennom hvor mange ting i løpet av en dag du helst unngår å gjøre, fordi det gjør så vondt.
Og hvis du MÅ ta de bære posene fulle av matvarer, og bære de ut, så er du helt gåen i armer og skuldre og nakke når du kommer hjem, sant?

Resultatet blir at du vil slutte å bruke de musklene/leddene som gjør vondt, fordi vi frykter smerten, vi ønsker den så langt dit pepperen gror..
Men er det riktig?

Det er ikke det. Kroppen vår trenger å bevege seg, alle leddene trenger bevegelse, og musklene våre trenger litt motstand, hvis ikke så svinner vi hen.. og alle vi i denne gruppa, vi er unge og har enda maange år å leve, og vil vi la kroppen svinne hen, og havne i rullestol?

For om vi havner i rullestol er det en mulighet for at årsaken til det, er at musklene våre svinner hen fordi vi ikke bruker dem, fordi vi er redd for smerten. Til slutt vil vi bli så svake at vi ender opp fullstendig invalide.
Så jeg vil be dere alle, om å tenke over, denne frykten for smerten. Er posen tung, og gjør det vondt å bære den, så bær den. Men for å gjøre det så må du bli venner med smerten, og akseptere den som en del av ditt liv. Noen ganger må du UTFORDRE DEN og andre ganger må du pleie den, ved å la armene hvile litt. Men ikke glem å gi den utfordringer. .

For hvordan liker du at noen styrer livet ditt? ikke la frykten for smerten ta over livet ditt. Ikke la smerten bestemme om du skal ut å more deg litt, eller gå ut å handle litt, eller strekke armene opp mot det som er øverst på hylla. Smerten gjør vondt, men den kan ikke ødelegge deg, eller gjøre deg verre..
Tør du å utfordre han?(smerten)

søndag 26. desember 2010

Jula overstått?


Jula kan være en ekstremt stressende tid, spesielt for travle husmødre der alt hviler på dem, (er det rart at overvekt av kvinner har fibromyalgi) og hvis ikke du er en av de heldige som får masse hjelp i jula så kan jeg tenke meg at du er ganske utslitt, og det er vel gjerne ikke over enda.. middager og familieselskaper. Du gleder deg kanskje bare til januar og hele sulamitten er over.

Noen enkle råd for å klare seg gjennom denne stressende tiden:


Unngå å invitere for mange på middag, og ikke så ofte. Gå heller til andre.

Ta deg små pauser der du går inn på soverommet, legger deg ned på senga og puster dypt inn, og ut med magen. Ingen trenger å vite hva du gjør de 5-10 minuttene du er borte.

Sett igang alle de andre, når det skal tilberedes, de kan både dekke, røre i saus, og ordne til. Samarbeid er nøkkelen til suksess vettu :-)


Husk at gjestene er ofte mere enn villig til å hjelpe til, det får dem til å føle seg mere hjemme og inkluderende :-)

Be gjerne gjestene om å ta med seg desserten. :-)

Her kan du lese mere om gode råd hvordan takle jula

tirsdag 14. desember 2010

Smerteklinikk




Har du en lege som du føler ikke gjør så mye, annet enn å skrive ut smertestillende? du kan be om en henvisning til smerteklinikk.

Her  er en oversikt over de smerteklinikkene som er i Norge.

Jeg bor i Kristiansand så nærmeste for meg er Skien. Jeg har time der 22 desember, like før jul, og jeg har ikke tenkt å gå derfra før de har funnet på noe greit for meg slik at jeg kan få en god jul, skulle da bare mangle, at jeg skulle kjøre hele veien dit, for å høre at de kan ikke gjøre noe! Har lest litt, og har hørt litt, det er litt forskjellige tilbud de har, og så må man vel være litt bevisst selv på hva man har av forventninger til denne klinikken da.

Jeg har hørt om at de kan sette noen sprøyter i de verste områdene som foreksempel i nakken, og fryse det, heter noe med kryo... et eller annet.. som gjør at du blir bedøvet inni der i en fire måneders tid. JATAKK! alt jeg har ønsket meg til jul, er en smertefri dag! bare gi meg EN dag, å få føle på hvordan det er å ikke ha vondt, jeg gjør ALT for å bare få den ene dagen..


Joda.. jeg ønsker meg å bli frisk , å aldri mere ha vondt, men når jeg sier at jeg ønsker meg bare en dag, så er det fordi, jeg har skjønt nå at å ønske meg helt frisk er som å pisse i motvind. Det går ikke. Hvis jeg skal ønske at alle mine smerter går bort så vil jeg bare bli skuffa. Jeg kan ønske meg at jeg blir litt bedre, og at jeg klarer å leve litt bedre med det, men å ønske meg å bli helt frisk det vil bare gjøre meg skuffa gang på gang..

Joda.. helt inners inne, såhar jeg et håp, og det står jeg fast ved, men når man har gått sånn som dette år etter år, da innser man at dette er et stort og sterkt udyr som det skal itt mere til enn en pille eller en sprøyte å slå i hel, her må det langvarige skyts til for å få bukt med.

mandag 13. desember 2010

Siste nytt om fibromyalgi




Sitat fra revmatikeren:


Der publiserer de studien av de som ble sendt til varmere
strøk og de som var på rehabopphold her.
Konklusjon er at de som fikk behandling i varmt klima hadde best langtidseffekt,
særlig når det gjaldt smerte, sier fysioterapeut Anne Catrine Clarke- Jenssen som
ledet prosjektet.
I Toledo i Spania i oktober det vært verdens kongress om fibromyalgi, der ble det i pausene prata om vitamin D3
mangel. Hun som reiste fra Norge Vera Agnarsdatter, denne kongressen blir avholdt
hvert år noe jeg ikke var klar over. Mange leger hun her snakket med har tatt blodprøver
for avdekke mangel på dette, og fant det. Men de var ikke nok bevisst på i hvilke mengde vi
trenger vitamin D3. Selv personer i land med masse sol sliter med vitamin D3 mangel.
Og det er en tankevekker skriver hun når de har en slik flott tilgang på naturlig vitanin D3 som kan
få gjennom sola.
Bildediagnostik:
Professor Wood fra Jonestown i Texas fortalte at det finnes klare
indikasjone rpå at man ved bildediagnostik kan se forandringer i hjernen
på en pasient med fm. For komme nærmere en behandlingsform og måte og angripe
fm på, er det til go hjelp med innsikt i slik bildediagnostikk.
Spørsmålet er også om endringene var der før pasienten fikk fm eller om de kom i etterkant
av sykdommen.
Ved smertestimulering viser det seg at en hjerne med fm reagerer mer enn en hjerne
uten fm. En fm pasient slår av filtret som skal filtrere bort smerten. Spør han seg om det
er dopaminen som blir slått av. De som ikke frigjør dette stoffet føler
smerte fortere og sterkere enn en som frigjør dette.
Nye diagnosekriterier?
Foreslått nye kriterier siden triggerpunkt målinger er noe leger
føler seg usikre på. Det nye er et skjema som pasienten selv fyller ut. Det bygger på
en masse spørsmål hvor en skårer poeng og hvilke symptomer en har innenfor
forskjellige områder. Flere som fikk diagnosen ved denne måten, eller ved den
tradisjonelle undersøkelsen av triggerpunkter. Denne ideen om ny diagnose kriterier
ble heftig diskutert i pausen.

Å eliminere MSG fra kosten:
Pasienter med fm 30% ble bedre etter å tatt vekk
dette stoffet som er smakstilsetningsstoff E-621 som finnes
i mange ferdigmatprodukter som feks suppeposer dressinger.
Pasientene ble verre da gjenninførte dette.
Rene matvarer er best fastslo forskerne.

fredag 10. desember 2010

Julebord, eller ikke..?

Lider av kvaler. Skal jeg gå på julebord eller ikke, i morra. I det siste så har mine smerter i muskler/ledd/skjelett blitt så mye verre, og de to siste dagene så har det gått i beina på meg, noe som jeg har sluppet ganske godt unna fram til nå. Men nå er det sånn at jeg kan ikke sitte for lenge før jeg nesten ikke kan reise meg, og hvis jeg må ned i kne for å hente noe eller åpne en skuff eller annet, så knaser det som et helt pukkverk inni beina mine.

Jeg prøvde kjolen som jeg kjøpte i London i sommer, som jeg skulle ha på julebordet, men etter en oppgang i vekten min så ser jeg ut som en virkelig dårlig stappa potetsekk. Noe så uappetittelig har jeg ikke sett meg selv i. Så da er jo valget lett da, å gå på julebord i en stappa potetsekk, eller bli hjemme i joggingsen, på sofaen, med mine barn og familie, med gryterett og julebrus, frister mere.






Man sier jo, at man har godt av å komme seg ut litt.. men hva om det frister bare mere  å sitte hjemme? alkohol, masse ståk og bråk, samt kø kø og kø, gjør at jeg fint klarer å skippe over det julebordet.

Er det noen som er uenig eller enig med meg?

onsdag 8. desember 2010

Hjelp fra venner og eller det offentlige

Hvordan er det med deg, som er ung og har små barn og sliter med kroniske smerter? det kan ikke være lett å ha det samtidig å være småbarnsmor?

Eksempelvis at du skal stå opp om morgenen, med en eller flere unger som er morgengretne og absolutt ikke samarbeidsvillige, du har en stiv og verkende kropp, som ikke heller samarbeider. Så må du  kle han mens han protesterer han er morragretten.. og vil selvfølgelig ikke i barnehagen, vil heller sitte hjemme foran tvn.. fordi du var så lur at du lokket han ut av senga med mikkemus klubbhus.. :-)

Du har kledd han og så er det deg selv. Du er helt fullstendig utslitt i armene etter å ha prøvd å holde fast en krakilsk treåring i sin beste treårs trass.

Du åler deg inn i en myk joggings, for du vil absolutt ikke begynne å sloss med dongeribuksa heller, som forøvrig har blitt ett nr for liten i det siste. Så alså, ingen trange bukser, kun en myk joggings, og så et par sokker som er store og myke og stretchy slik at de er også lette å bare skli rett på.

På dette tidspunktet så er du helt pumpa. Håret står rett til værs, så du tar på et pannebånd. Sånn. Da ser du sånn noen lunde presentabel ut, er tross alt bare barnehagen du skal treffe.Haha! ser du det for deg?


Men når det er sagt, så er det en velsignelse og berikelse å være mamma, det er fantastisk å de de små vokse opp, følge med på utviklingen, ikke minst! Man lar ikke de praktiske problemene ødelegge for livskvaliteten for de minste,derfor så strekker man seg litt, og så litt til, for at de skal ha det bra. Og så er det utrolig spennende å se hvordan et lite menneske kan utvikle seg til å få så sterk vilje, og det å ha en sterk vilje, det er jo bra!

mandag 6. desember 2010

Strømsparetips!


Vg nett i dag har lagt ut en del smarte strømsparetips, det er mange enkle grep man kan gjøre uten at man fryser.

Tipset om å dusje framfor å bade er ikke så veldig lett for meg å holde da, som bruker varme bad også som smertestillende. Men jeg kan ha litt mindre vann i badekaret for hver gang, og så kan jeg dusje og bade annenver dag.

Men ellers mange små ting, kan gjøre en stor forskjell!

fredag 3. desember 2010

Omega3 for ledd (Triomar)


Etter å ha måttet begynne å tenke litt på mine smertestillende, at det nok ikke er så sunt å gå på disse over lengre tid, så må jeg begynne å tenke litt alternativt.. (som om ikke jeg har gjort det i alle år og prøvd alt.. men, ) så da må jeg gi det en sjanse.

Jeg hadde hørt om omega3 og at det fantes en som var høykonsentrert,og skulle være bra for leddene, så jeg leste litt rundt på nettet, og fant litt tester, og den som kom best ut i test i tv2, var Eldorado sin Omega3. Men jeg leste også om mange som bruker Triomar, og var fornøyde, så da kaster jeg meg ut det.

Har kjøpt min boks på apoteket, kroner 180 måtte jeg ut med for herligheten. Så da gjenstår det bare å se da, om det skjer mirakler med meg i løpet av de neste dagene..

Jeg vil komme tilbake til det og fortelle om hvordan det går.

onsdag 1. desember 2010

Hard vinter for eldre og syke



Det mistenkes at det kan bli en "monstervinter " denne vinteren. De som selger ved kan melde om tomme lagere, og folk fryser ihel.

Det kan bli en tøff vinter for syke og eldre mennesker, og røde kors bør mobilisere alle sine medlemmer til å gå rundt og se til de som er gamle og syke og som bor for seg selv. Det har jo i alle år vært kjent at det bor mange syke og gamle rundtforbi alene og som sitter å fryser på vinteren, og når det meldes om dobling av strømprisene, så blir jo det jo en katastrofal effekt, for de som har lite penger og er syke eller gamle, de sparer på strømmen og ender i verste fall opp med å fryse i hel.

Overskrifter som tomme vannmagasiner, kald vinter, og økte strømpriser er for mange fattige og svake, et mareritt. og de må betale regningen om den er på 2000 eller 10 000. Den må betales.

Ja det er sanne fakta, hverken mer eller mindre. Skremselen bidrar til at gamle fryser ihel, fordi med iskald vinter og dobling av strømpriser så går dette rett vest for veldig mange.

Jeg ønsker meg et annet system på dette.. !

En god adventstid ønskes dere alle





En av livets store gleder er jula og barna. I dag har vi pynta pepperkakehuset, og slik ble nå det. :-)


Jeg kjenner at kroppen er ikke noe god for tiden og hele tiden føler jeg meg skamslått selv om ingen har rørt meg og jeg har ikke ramla ned en trapp, men jeg går rundt å føler meg slik.

Er ikke så mye å gjøre med det så lenge det heter fibromyalgi.

Jeg håper at dere som leser her, kan få en best mulig jul, med minst mulig stress, at dere klarer å senke skuldrene, og senke alle forventinger og krav dere måtte ha til hvordan ting bør være i jula.Jeg har lært den siste tiden at jeg må slutte å tenke for mye på ting som ikke er noe å tenke på. Og de vennene som fremdeles står ved siden av meg, de er ekte venner, som jeg kan le sammen med, gråte med, og prate med, som hører fra seg og spør hvordan jeg har det, og faktisk gidder å lytte når jeg har noe på hjertet.

Noe annet jeg også har lært er at man trenger ikke 7 sorter til jul. Det holder med litt hjemmelaga og litt kjøpt, og noe fått. Det er nå i adventstiden vi lager juleknask og spiser det nå.

Helt spontant så lager vi et par brett med noe julekaker, eller noe og spiser rett fra brettet når det er ferdig. Ingenting skal gjemmes eller spares, her spiser vi rett fra bretta og koser oss når vi har lyst.

Og julaften den er blitt annerledes også nå. Jeg har stressa livet av meg de siste julaftene så denne gangen var det min tur til å slappe litt bedre av, for i år gjør vi det slik at vi spiser middag hos mamma og pappa og så samles vi oppe hos meg etterpå til dessert og pakker under juletre :-)Kjekt å bo så nærme mamma og pappa :-)
Related Posts with Thumbnails