søndag 12. juni 2011

Personlighet Vs Diagnose




Hvor går grensen mellom å ha en personlighet og det å ha en diagnose egentlig?

Og hvem har egentlig myndighet til å sette en diagnose på deg?

I diverse saker jeg har vært borti i det siste så stiller jeg meg selv disse spørsmålene.

Du kjenner mange mennesketyper, og noen har en sterkere personlighet enn andre. Noen kan være mere

hissige enn andre, noen er mere "apatiske" og likegyldige enn andre, og så møter man jo mennesker gjennom

livet som man bare ikke kan utstå. Dette være seg enten i jobben, i møte med klienter, eller med myndighets personer, etc..

Men hva med når en person har en viss myndighet, og denne er i møte med en klient som de da er forutinntatt i sitt møte med denne klienten, ? hvis man ikke liker et menneske, hvordan kan man da være egnet til å lage seg et bilde og en karakteristikk av denne personen, hvis kjemien da mellom disse to menneskene ikke er god, eller om det bare er slik at de to personene rett og slett bare er to helt forskjellige mennesketyper?

Du tenker kanskje at "de som har myndighet de kan være profesjonelle" Men det er ikke alltid slik. Dessverre. For vi er bare mennesker. Alle sammen. Og vi har følelser og tanker. Uansett. Det er som en kommentar i en rettsak der dommeren sier til juryen at de skal se bort fra den siste kommentaren der.. joda man kan stryke den på papiret men ikke i hodet.

Hvor går grensen for å sette en diagnose og en karakteristikk på et annet menneske, hvordan kan et menneske som ikke er faglig utdannet innen psykiatri sette diagnose på et menneske etter en uoverstemmelse under en samtale, er dette faglig riktig og forsvarlig?

Jeg kjenner mange sterke personligheter. Men jeg vil ikke gi dem en diagnose, om dem ikke stemmer med min måte å kommunisere på. Om et menneske er hissig, kanskje, eller et menneske som tør å sette ned foten når noen tråkker på de, betyr ikke det at dette mennesket har en eller annen form for diagose, eller forsåvidt trenger det heller.

Hvem har myndighet til å sette diagnose på et annet menneske? Er ikke det vi har psykologer til eller?

Husk at hvert menneske er unikt. Vi har alle våre talenter, og vi har alle våre mindre bra sider. Men vokt deg vel for å sette et stempel på et menneske du ikke kjenner. Og ikke vurder et menneske ut fra en situasjon, men ut fra det lange løp.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du legger ned en kommentar i bloggen min :-)

Related Posts with Thumbnails