fredag 5. november 2010

Psykiske reaksjoner ved smerter


Skrevet av psykolog Eirik Johannessen
Kroniske smerter
Psykologiske aspekter ved smerte


Kropp og sjel er ett. I tillegg til det fysiske aspektet, består smerter også av mentale og emosjonelle komponenter. Langvarige smerter medfører også store psykologiske påkjenninger. Dette skyldes blant annet at smertesignaler fra ulike organer og vev også når fram til de deler av hjernen som har med følelseslivet å gjøre.


 Psykologiske faktorer som f.eks. angst, depresjon, negative forventninger, sosial isolasjon og passivitet opptrer ofte som følge av smerter og kan forverre smerter på både kort og langt sikt. Disse vanlige psykologiske faktorene kan gi anledning til selvforsterkende "onde sirkler" som bidrar til å vedlikeholde langvarige og kroniske smerter, eller også skape nye typer smerte.

Psykologisk smertebehandling tar blant annet sikte påå omprogrammere nervesystemet slik at det i mindre grad varsler om smerte. I den grad smertene også har ført til psykologiske og/eller sosiale utfordringer, utgjør psykoterapi en trygg og effektiv metode for behandling av dette. Som supplement til medisinsk behandling kan smertepsykologisk behandling og klinisk hypnose vise til gode resultater i smerteredusering for mange ulike typer av kroniske smerter.

----------------------------------------------------------------------

Kognitiv terapi gir deg økt innsikt i hvordan smerter og psykologiske faktorer påvirker hverandre. Dette gir et godt utgangspunkt for å bedre livskvaliteten for deg og dine nærmeste. Samtidig trenes du i mestringsstrategier i forhold til dine smerter. Smertesignaler løper i nervebaner opp til hjernen. På vei til hjernen passerer smertesignalene en "smerteport" i ryggmargen. Denne smerteporten kan mentalt påvirkes til å være mer eller mindre åpen, det vil si slippe flere eller færre smertesignaler gjennom til hjernen.

Klinisk hypnose er en trygg og behagelig behandlingsmetode, som viser seg å være spesielt effektiv i smertelindring. En vanlig fremgangsmåte ved klinisk hypnose er å hjelpe personer til å være mer oppmerksom på nøytrale eller positive opplevelser. En slik oppmerksomhet kan redusere smerteopplevelsen ved at nøytrale eller positive inntrykk utkonkurrerer smerteinntrykkene.

En rekke avspenningsøvelser kan også vise til en gode effekter. Disse øvelsene vil i likhet med hypnosen tilpasses dine ønsker og behov.

------------------------------------------------------------------

Sekundære følger av langvarige smerter
Det er en stor belastning for kroppen å være påvirket av smerter over tid. Smerter påvirker ofte flere områder av ens liv enn man kanskje er oppmerksom på. Nedenfor følger noen eksempler på hvor inngripende smerter kan være:

Angst

er en effektiv åpner av "smerteporten" i ryggmargen. Ved åøke sin kunnskap om smertene og hva som gjør smertene bedre og verre, reduseres angsten og "smerteporten" kan lukkes hurtigere.

Depresjon

 Det kan oppstå en følelse av hjelpeløshet, håpløshet, desperasjon. "Jeg kan ikke gjøre noe. Uansett hva jeg gjør, forsvinner smertene ikke".

Økt irritabilitet overfor de nærmeste. For å motvirke slike reaksjoner kan det være lurt å lære seg å melde klart fra hvordan man har det. Veksling mellom ulike smerteopplevelser kan være vanskelig å forholde seg til for familie, venner og kolleger.

Dårlig søvn.

 Den perioden hvor kroppen normalt skal regenereres kan forstyrres, fordi smertene medfører at man sover dårlig.

Appetittforstyrrelser.

 Man kan gå opp eller ned i vekt. Trøstespise eller ikke orke å lage mat. Enkelte smertestillende medisiner og andre medikamenter kan også ha dette som bivirkning.

Økonomiske problemer.

 Man kan bli langtidssykemeldt, bli oppsagt, havne på trygd.

Miste/skifte jobb. Man mister sine kolleger, sitt nettverk, sin identitet.

Problemer i husholdningen

Man kan ikke ordne hagen, vaske vinduer, støvsuge osv. Alle de små"selvfølgelige" ting som før har vært så ubetydelige kan plutselig bli uoverskuelige hindringer.

Fritidsinteresser.

Den sport eller den hobby som har fylt mange timer av fritiden, kan bli umulig å opprettholde pga. smertene.

Omgang med familie og venner.

De man trodde var trofaste venner kan falle fra. Folk kan ha vanskelig for å forholde seg til at en god venn endrer seg. Noen kan ikke forholde seg til "sykdomssnakk", andre blir redde når de blir konfrontert med et problem de ikke kan hjelpe til med å løse. Spesielt ved kroniske smerter kan det være vanskelig for andre å leve seg inn i den lidendes situasjon.

Seksualliv.

Det som før var spontant og godt kan nå bli gjenstand for engstelse for om det vil gjøre vondt å ha samleie, uoverkommelighet ("Jeg har vondt/er trett/orker ikke") og prestasjonsangst både fra den som har vondt og fra partnerens side.

2 kommentarer:

  1. Veldig bra innlegg:) Stå på du har en flott blogg!!

    SvarSlett
  2. Tusen takk, Benja,hyggelig å se deg her inne :-)

    SvarSlett

Takk for at du legger ned en kommentar i bloggen min :-)

Related Posts with Thumbnails