mandag 18. oktober 2010

Et meget interessant innlegg om Spirulina og Chlorella

Jeg lovet å komme tilbake med mere om disse fantastiske algene,og jeg har funnet noe veldig interessant lesning. Jeg ser at ved å ta disse algene vil man også kunne få "skylt ut" medisin opphopningen i kroppen som mange av oss har.

Og jeg leser om virkning  på muskler og ledd, tarmbakterie, ja alt.. Hvem av oss har ikke merket på kroppen at medisinbruk gjør magen helt vrang? her er iallfall artikkelen, og jeg anbefaler, selv om mye av teksten kan virke litt "høytravende" å lese helt ned.




 
Grønn mat: spirulina og chlorella
Paul Pitchford, December 12th, 2002
 
I naturen er grønn en dominerende farge. Og alle planter, selv sitrusfrukter, inneholder det stoffet som får planter til å bli grønne; klorofyll. Fotosyntesen er prosessen som gjør biologisk liv mulig, ved at klorofyll og lys danner sukker eller kullhydrater. Dette blir til gress og planter, og danner grunnlaget for resten av næringskjeden. Både dyr og mennesker ernærer seg på planter. Så all mat; kjøtt, fisk, egg, melk, korn, grønnsaker og frukt er en omdannelse av sollys, gjennom livets første “byggeklosse”; klorofyll.

Virkninger av klorofyll
- Styrker og bygger opp blodet
- Reduserer høyt blodtrykk
- Styrker tarmsystemet
- Virker utrensende på giftstoffer
- Styrker immunforsvaret
- Motvirker nervøsitet
- Stabiliserer blodsukkeret
- Motvirker søthunger
- Er mildt vanndrivende.

Den blodstyrkende virkningen kan ha årsak i at hemoglobin som danner røde blodlegemer og klorofyll, har nesten identisk molekylstruktur. Med unntak av at det sentrale atomet, som i klorofyll er magnesium som gjør det grønt, og i hemoglobin jern, som gjør at blodet blir rødt. Klorofyll kalles derfor også “plantenes blod”.

I fargeterapi er grønn en farge for helbredelse, fornyelse og regenerering, i tillegg til en rensende og betendelses-hemmende effekt. Grønn assosieres ofte med våren og er symbolet på nytt og spirende liv. I kinesisk medisin har grønn en helbredende virkning på leveren.

Mikroalger
De encellede ferskvannsalgene spirulina og chlorella inneholder den største konsentrasjonen av klorofyll enn noen annen type mat. Alger er en form for mikroskopiske primitive vannplanter. De er spiralformete, blågrønne og størrelsen måles i mikroner, dvs. milliondeler av en meter. Alger er det som kan få store havområder til plutselig å bli grønne. Det finnes mange algetyper, og ikke alle egner seg som mat, noen er også giftige og kan utgjøre et forurensnings-problem i elver og innsjøer.

Alger var noen av de første livsformene, og inneholder i deres genetiske DNA og RNA- koder, 3,5 milliarder år av biologisk liv på jorden. Gjennom fotosyntesen danner algene ikke bare kullhydrater, men frembrakte også oksygenet i atmosfæren, som gjorde det mulig for høyere livsformer å utvikle seg. De inneholder noe av “livsgnisten” fra den gang livet på jorden var i fødselsstadiet. Og i en tid hvor menneskets biologiske fremtid er truet, virker det som mange instinktivt tiltrekkes til disse opprinnelige livsformene som næring og kosttilskudd.

Mikroalger eksisterer på grensen mellom plante- og dyreriket, og har noen unike næringsmessige egenskaper. I tørket form, slik de vanligvis er tilgjengelig som tabletter eller pulver, har de i tillegg til klorofyll den rikeste forekomst av protein, betakaroten og nukleinsyre enn noe annet matslag fra planter eller dyr. Denne store konsentras-jonen av nukleinsyrer som lagrer RNA og DNA kodene i cellene, har en oppbyggende effekt på biologiske celler generelt og motvirker aldring. For mye nukleinsyre kan imidlertid øke urinsyrenivået i kroppen, føre til tap av kalk, nyrestein og gikt. Men slike problemer er ikke kjent i denne sammenhengen, da standarddoseringene av mikroalger er innenfor grensene av trygge verdier for nukleinsyre.

De vanligste mikroalgene på markedet i dag er spirulina og chlorella. Deres høye klorofyllinnhold, og dermed høye verdier av protein, betakaroten, omega-3 fettsyrer og nukleinsyre gjør dem til effektive anti-oksydanter med viktige immunstyrkende egenskaper.

Det er imidlertid forskjell på spirulina og chlorella, og det er hensiktsmessig med en viss individuell tilpasning.

Spirulina
Generelt er spirulina nærende og styrkende og nyttig for å overkomme svakhet og problemer med næringsopptak. Fordøyeligheten av proteinet i spirulina er 85%, mens det i biff kun er 20%. Samtidig er spirulina også rensende ved sitt høye klorofyllinnhold.

Personer som har spist for mye animalske produkter, samt sukker og melmat - typisk dem som er overvektige, har diabetes, hyperglykemi, kreft, reumatisme eller lignende degenerative tilstander har ofte nytte av denne form for rene og lett opptakelige proteiner.

Ved daglig å spise 10-15 gram av denne form for protein blir kroppen vanligvis tilfreds og krever mindre animalsk protein og sukker. I tillegg er spirulina gunstig ved alvorlige leverskader som følge av alkoholmisbruk, underernæring, og langvarig rus- og medikamentbruk. Spirulina beskytter også nyrene fra skadevirkningene som kan oppstå fra sterke medisiner.

Betakaroteninnholdet er 10 ganger mer konsentrert i spirulina enn i gulrøtter. Betakaroten regnes som den kraftigste anti-oksydanten og motvirker frie radikaler. De hemmer immunforsvaret og regnes som kreftfremkallende.


Spirulina har en svakt salt smak, er næringsrik og har en avgiftende effekt på lever og nyrer. I tillegg bygger og fornyer spirulina blodet, renser blodårene, øker bakteriefloraen i tarmsystemet, og demper veksten av sopp, bakterier og gjæring. I kinesisk medisin regnes den som kjølende.

Spirulina brukes i behandling av blodmangel, gulsot, sukkersyke, bulemi, underernæring og kroniske hudproblemer. Egner seg bra for eldre og personer som er fysisk aktive.

Spirulina er lett og sikkert å kultivere, og er med hensyn til ressurser et viktig næringsmiddel. Arealmessig gir spirulina 20 ganger mer protein enn soyabønner, og 200 ganger mer enn kjøtt.

Chlorella
Denne mikroalgen har mange av de samme egenskapene som spirulina, men inneholder mindre protein, kun små mengder betakaroten, men mer enn det dobbelte av nukleinsyre og klorofyll. Chlorella er vanligvis en god del dyrere enn spirulina, fordi fremstillingen er mer omfattende for å kunne gjøre de harde ytre celleveggene mer fordøyelige.

Tidligere ble det antatt at disse celleveggene hindret opptak, men det har siden vist seg at de har stor verdi. De binder tungmetaller, plantevernmidler og kreftfremkallende stoffer som PCB, og fører slike giftstoffer trygt ut av kroppen. Celleveggene inneholder også stoffer som som er funnet i bakterier, og som gir immunitet og beskytter mot mutasjon. Ut fra resonnementet at likt kurerer likt, er dette en annen mulighet til å forstå den immunstyrkende effekten av chlorella. En organisme med sterke yttervegger kan muligens ha egenskaper som styrker våre egne celler mot innvaderende organismer og giftstoffer.

Chlorellas styrke er den høye forekomsten av klorofyll og nuklein syre. Og selv om chlorella er kostbart, ville det bli dyrere å kjøpe spirulina for å få like store mengder klorofyll og nuklein syre.

Nukleinsyre er sentralt i cellenes fornyelse, vekst og reparasjoner av ødelagte celler. Forekomsten av nukleinsyre avtar med alderen, og mangel fører til for tidlig aldring og svekket immunitet. Nukleinsyre reduseres også ved manglende aktivitet, stress, forurensing og dårlig kosthold. Å styrke celleoppbygging er derfor viktig for alle aspekter av helse.

Bruken av chlorella er lignende som for spirulina, men med enkelte sentrale forskjeller. Chlorella er mest styrkende og renser kroppen på en mest skånsom måte, og tryggest å bruke ved mangel og svakhet. Og ut fra kinesiske medisin også den minst avkjølende av mikroalgene.

Den vekstsfremmende effekten av chlorella gjør den spesielt egnet for barn, for å bevare sunnheten hos eldre, helbrede skader og fremme vekst hvor det er blitt hemmet av sykdommer og degenerering, som Alzheimers, isjias, slag, multiple sklerose, nervøsitet og andre forstyrrelser av nervesystemet. Chlorella fremmer normal vekst i kroppen, og øker ikke vekst av svulster.

Fordi klorofyllinnholdet er så høyt, er det gunstig ved mange tilstander som vil ha godt av den rensende, fornyende og betendelseshemmende effekten av klorofyll. Dette omfatter også behandling av virus og sopp som belaster kroppen, som candida og AIDS. Alle former for blodsukkerforstyr-relser, som sukkersyke, hyperglykemi og manisk deppresive, vil dra god nytte av proteinet i chlorella og i spirulina som er forfordøyd, og har en balanserende virkning på blodsukkeret.

Chlorella inneholder et større innhold av fettsyrer enn spirulina. Ca 20% av disse fettsyrene har en rensende effekt på blodårene, og er kanskje en av grunnene til at chlorella har vist seg effektiv i å redusere kolesterol og motvirke åreforkalkning.

Chlorella inneholder viktige mineraler; jern, jod, zink og lysin. Det er 12 ganger mer jern i chlorella enn i spirulina. Og mer B 12 vitamin enn i okselever. B 12 vitamin kan ofte være vanskelig tilgjengelig for vegetarianere.

Dosering
Behovet for mikroalger kan variere fra person til person, og særlig hvis det brukes mot spesielle sykdommer. Ved bruk som kosttilskudd for forebyggelse og generell styrking av immunforsvaret inneholder de fleste mikroalgeprodukter anbefalte daglige doseringer. Den optimale dosering avhengiger imidlertid av flere faktorer, som aktivitetsnivå, vekt og helsetilstand, og den enkelte må prøve å finne sitt personlige behov.

Det er best å begynne med de minst anbefalte dosene, og øke dem etter behov. En ideell dosering fører til økt energi og mindre sug etter søtsaker og annen mat.

Mildt fordøylsesbesvær og svak hodepine i pannen kan tyde på en positiv forbigående utrensningsreaksjon, men kan i andre tilfeller indikere at doseringen er for høy. I begge tilfellene ta mindre i et par uker, f.eks. 1/5 eller en 1/10 del av standard dosering. Og hvis doseringen senere kan økes til det samme nivå, uten reaksjoner, kan det tyde på at utrensningen er overstått. Jo mer belastet en person er med gift- og avfallsstoffer, jo mindre bør doseringene være i begynnelsen.

For fornyelse av leveren og lignende større prosjekter, bør man ta mikroalger i minst ett år. Som en generell regel ta mikroalger og evt. andre kosttilskudd maksimum i seks dager i uken. Mikroalger kan tas mellom måltidene som et energitilskudd, men helst før måltidene. Mikroalger bør tas sammen med vann, eller veskeholdig mat. Det er også mulig å ta både spirulina og chlorella for å dra nytte av de ulike egenskapene ved hver av dem. Mikroalger er også gunstig for barn, og doseringene skal tilpasses alder.

Spirulina
Spirulina finnes i pulver, kapsler, tabletter og noen ganger som veske og flak. Som forebyggelse klarer de fleste seg med standarddoseringen på 10 gram, en toppet teskje pulver eller 5 gram tabletter to ganger om dagen. Dobbelt dose er vanligvis en effektivt øvre dose for sykdommer som diabetes, hyperglykemi, betennelser og anemi. Større mengder er imidlertid ikke giftig. Idrettsutøvere og andre med større behov kan ta opp til 20 gram tre ganger om dagen. Graviditet og amming krever minst 20% mer protein enn vanlig.

Chlorella
Den daglige doseringen for forebyggelse er vanligvis 2-3 gram. 6-12 gram anbefales ved perioder med stress eller ved sykdommer. Chlorella er vanligvis tilgjengelig som tabletter eller kapsler.

Kilde:

Paul Pitchford: Healing with Wholefoods, Oriental Traditions and Modern Nutrition.
For en mer detaljert utdypning av emnet, samt kildehenvisning, henvises til det til dette standardverket i moderne ernæring.


Frie Radikaler
Frie radikaler oppstår som følge av giftstoffer som kroppen utsettes for gjennom luft, vann og mat. Alle former for stråling, positive ioner fra dataskjermer og tobakksrøk fører til frie radikaler. En annen aktiv kilde er overopphetet fett og olje i nesten all stekt mat. All olje og fett som varmes til høye temperaturer i fremstillingsprosessen som kommersielle raffinerte planteoljer, som ikke er kaldpresset, og særlig margarin er en belastning på immunforsvaret. Andre antioksydanter er E-, C-, og flere av B-vitaminene, selen og zink.

Egenskaper ved klorofyll
Rensende:
-Hemmer bakterievekst i sår
-Motvirker anaerobiske gjær og sopp i tarmsystemet
-Deodorant effekt; motvirker dårlig ånde og kroppslukt
-Motvirker opphopninger av medisiner og giftstoffer
-Hemmer tannråte og tannkjøttsinfeksjoner (Når brukt som pulver)

Betendelseshemmende:
-Motvirker følgende inflammasjoner:
-Sår hals
-I mage- og tarmsystemet, samt magesår
-Hudutslett
-Reumatisme og leddplager

Fornyende:
-Styrker og fornyer blodet
-Gjenoppbygger kroppsvev
-Motvirker stråling
-Fremmer sunn tarmflora
-Bedrer leverfunksjoner
-Aktiverer enzymer til å produsere E-, A- og K vitamin

Næringsinnhold i spirulina *

Protein - 68 %
A- Vitamin** - 250.000 I.U.
Jern - 58 mg
Klorofyll - 0,7-1,1 %
DNA/RNA - 4,5%

* Pr. 100 gram ** Fra betakorotin

Næringsinnhold i spirulina og chlorella *
Protein - 55%
A- Vitamin** - 55.000 I.U
Jern - 133 mg
Klorofyll 2-3%
DNA/RNA - 13%

Næringsinnhold i andre konsentrerte kilder
Protein - Ølgjær 45%
A- Vitamin** - Gulrøtter: 28.000 I.U.
Jern - Okselever 6,5 mg
Klorofyll - Alfa Alfa 2%
DNA/RNA - Sardiner 0,8%

8 kommentarer:

  1. Hi, I do think this is a great web site. I stumbledupon it ;) I will return yet
    again since I book marked it. Money and freedom is the greatest way to change,
    may you be rich and continue to help others.

    Look at my blog post; Skin treatment

    SvarSlett
  2. There's certainly a great deal to know about this subject. I really like all of the points you've made.


    My web blog - betaforcereview.com

    SvarSlett
  3. Hi, I do believe this is a great blog. I stumbledupon it ;) I'm going to return yet again since I bookmarked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide other people.

    My web page :: Online Home Career

    SvarSlett
  4. I was wondering if you ever thought of changing the layout of your blog?
    Its very well written; I love what youve got to say.
    But maybe you could a little more in the way
    of content so people could connect with it better.

    Youve got an awful lot of text for only having one or 2 pictures.
    Maybe you could space it out better?

    my web blog :: Lean Muscle X

    SvarSlett
  5. Good blog post. I definitely love this website.

    Keep writing!

    my website: LeParfait

    SvarSlett
  6. Undeniably believe that which you said. Your favorite reason
    seemed to be on the web the simplest thing to be aware of.

    I say to you, I certainly get annoyed while people think about worries that they plainly do not know
    about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side effect ,
    people can take a signal. Will probably be back to get more.
    Thanks

    Also visit my blog - Test Force Xtreme Muscle

    SvarSlett
  7. I think the admin of this web page is genuinely working hard in support of his web page, as here every material is quality based material.


    Feel free to surf to my page; Lean Muscle X

    SvarSlett
  8. I am no longer sure the place you are getting your information, however good topic.
    I must spend a while learning much more or figuring out
    more. Thank you for great information I was looking for this info for my mission.

    My homepage; sacramento airport taxi Sacramento CA

    SvarSlett

Takk for at du legger ned en kommentar i bloggen min :-)

Related Posts with Thumbnails