fredag 22. oktober 2010

Medikament-bivirkninger


Er du en av dem som bruker faste medisiner, og har diverse bivirkninger? Oftest får man hard mage av type Nsaids, men det er noen ting du kan gjøre for å forebygge fordøyelsesplagene.


Tenk fiber!
Fiber trekker til seg væske i tarmen og gjør avføringen bløtere. Ved økt fiberinntak er det viktig å drikke rikelig for å unngå forstoppelse.

Fiber får vi bl.a. gjennom kornprodukter, grønnsaker og frukt. Her er noen tips:

 Spis alltid grovt brød eller knekkebrød og prøv deg fram med f.eks. klibrød eller pumpernickel.
 Spis rikelig med frukt og grønnsaker. (Statens Ernæringsråd anbefaler “5 om dagen”. Dette kan  du f.eks. oppnå ved å drikke fruktjuice, spise poteter, gulrot og erter til middag og banan og eple til mellommåltid.)
 Rør gjerne en spiseskje kli ut i yoghurt eller kulturmelk.
   Lag en frokostblanding med havregryn, svisker og loppefrø eller linfrø (fås kjøpt på apoteket). Spis dette med yoghurt eller cultura.

Nok væske
Du bør drikke 1 ½ - 2 liter væske i døgnet for at avføringen ikke skal bli hard. Gjør det til en vane å starte dagen med et stort glass vann. Det er viktig å dekke kalsiumbehovet, og dersom du velger å gjøre dette ved å drikke melk, kan det være fornuftig å prøve syrnede melkeprodukter som cultura, yoghurt eller Biola dersom du er plaget med forstoppelse. Du kan drikke kaffe, men mer enn en liter om dagen (ca. syv kopper) kan ha en negativ effekt på skjelettet.

Bevegelse
Når man beveger seg øker også tarmbevegelsene. Å gå er en ypperlig form for mosjon. Start med en liten tur hver dag og øk gradvis ettersom din tilstand tillater det. Det er den regelmessige aktiviteten som fører til resultater på sikt.

Regelmessige toalettrutiner
Det er viktig å gå på toalettet hver gang du føler trang til det. Forsøk å innarbeide faste rutiner, gå f.eks. på toalettet etter frokost hver dag. Ta deg god tid - ta med avisen eller et blad!

Regelmessige måltidsrutiner
Spis faste, regelmessige måltider - heller mange små enn få store. Spis frukt eller rå grønnsaker som mellommat. Ta deg god tid med måltidet selv om du spiser alene. Tygg maten godt, da blir den lettere å fordøye.

En del medikamenter virker forstoppende. Dette gjelder bl.a. smertestillende medikamenter som inneholder kodein (f.eks. Paralgin Forte og Pinex Forte) eller andre morfinlignende stoffer. Dersom du er svært plaget med forstoppelse, snakk med din lege om du kan oppnå ønsket effekt med andre medikamenter.

Kalsium kan hos enkelte også virke forstoppende. Forsøk å ta preparatet sammen med mat. Dersom du tar flere tabletter om dagen, fordel disse slik at du f.eks. tar en tablett til frokosten og en til kveldsmaten. Dersom dette ikke hjelper, forsøk et annet merke. Apoteket kan være behjelpelig med informasjon om hvilke alternativer som finnes.


Er du fullstendig forstoppet?

Lynkur: En kopp med sennes-te. Men hold deg i nærheten av doen hele dagen etter du har tatt den. Ikke gå ut.

Ellers, en kopp lunka vann, kan gjøre underverker, tro meg, er bare å prøve!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Takk for at du legger ned en kommentar i bloggen min :-)

Related Posts with Thumbnails