søndag 31. oktober 2010

Rettigheter (del1)


Som arbeidsufør har man visse rettigheter, og det er visse ting man kan søke på som man ikke akkurat får servert på et sølvfat, man må søke selv.

Grunn og hjelpestønad:

Grunnstønad kan gis til å dekke ekstrautgifter som er oppstått på grunn av en lidelse. Hjelpestønad kan gis til personer som har et særskilt behov for pleie og tilsyn på grunn av sykdom, skade eller har en medfødt funksjonshemming.
Dette er til driften av hjelpemidler. Det kan være hjelpemidler fra hjelpemiddelsentralen eller annet utstyr som er nødvendig i forbindelse med sykdommen. Dette kan være strømforbruk, batterier eller annet
  • Transport, herunder drift av bil fra folketrygden
Dette er bestemmelsen for såkalt trygdebil. Det er ikke anledning til å gå inn på denne bestemmelsen da den er omfattende i seg selv. Det kan nevnes at det ved vurderingen av hvorvidt det kan gis stønad til anskaffelse av bil legges vekt på medisinske, sosiale og økonomiske opplysninger. Grunnstønad til drift av bil kan søkes uavhengig av søknad om selve bilen. Det kan altså søkes grunnstønad til drift av den bilen en allerede eier.

  • Førerhund

  • Teksttelefon og i visse spesielle tilfelle til vanlig telefon
Disse bestemmelsene er ganske klare og retter seg mot andre sykdomsgrupper enn revmatikere
  • Bruk av proteser, støttebandasjer o.l
Dette kan være en aktuell stønad for en del revmatikere.

  • Fordyret kosthold på grunn av diett. (Her er det krav til at dietten er vitenskapelig dokumentert, og at det er alminnelig anerkjent i medisinsk praksis at denne dietten er nødvendig for den aktuelle diagnosen
Noen revmatikere, og særlig bekhterevere, har mavelidelser som følge av sykdommen. Dette kan være skader fra medisinbruk, på grunn av chrons, ulcerøs kolitt eller andre mage- og tarmplager. Om en har en lidelse som gjør det nødvendig med kostbar diett, er det svært viktig å få dette grundig dokumentert av spesialist. Det er også viktig at dietten er allment akseptert og ikke fremstår som eksperimentell. For cøliaki innvilges automatisk grunnstønad etter fastsatte satser.

  • Slitasje på klær og sengeklær
Denne bestemmelsen retter seg i stor grad mot eksem, psoriasis og andre hudsykdommer, som medfører at kremer og salver sliter på tøy. Dette kan være direkte skade på tøyet, eller slitasje på grunn av hyppig vask.
Slitasje på klær og sko på grunn av trening, slitasje på grunn av spesiell bruk eller hyppig vask, faller også inn under denne bestemmelsen. Det er da et vilkår at treningen er nødvendig på grunn av sykdommen. Dette er en praktisk bestemmelse for bekhterevpasienter, men det er selvfølgelig et vilkår at utgiftene er store nok. Om slitasjen skyldes en kombinasjon av trening og slitasje på grunn av hudsykdom, kan det være lettere å få sannsynliggjort store nok utgifter.


Hvor mye stønad kan du få?

Satsene for 2010 finner du HERDet er ikke noe i veien for å få innvilget grunnstønad etter flere av bestemmelsene her. Som eksempel kan tenkes grunnstønad til drift av bil, til slitasje på klær og diett.
Stønaden er skattefri og den skal heller ikke regnes som inntekt ved søknad om stønad etter sosialtjenesteloven. Søknad om grunnstønad fremmes på et skjema, som en kan få utlevert hos NAV lokalt eller laste ned fra NAVs hjemmesider. NAV opplyser at behandlingstiden for søknad om grunnstønad er fem måneder.
Artikkelen ble først publisert i Bekhterever`n nr. 4-07

3 kommentarer:

  1. Remarkable issues here. I'm very happy to peer your article. Thank you a lot and I am having a look ahead to touch you. Will you please drop me a mail?
    Also visit my web-site :: http://Leanmusclex.net/

    SvarSlett
  2. Moderate to strong winds blowing from the southwest to south will prevail
    over northern and Central Luzon and coastal waters along these areas will be moderate to
    rough. The promotion of good health is necessary to ensure that people are
    healthy, wealthy and wise. I want to mention a part of
    the Prime Law (Twelve Visions Party) which is part
    of Neothink.

    Also visit my blog post www.fooditud.com

    SvarSlett
  3. Far too many children become the victims of abuse, neglect, or abandonment and then sadly, often they become wards of
    the court who will eventually determine their fate.
    A person needs to have an active internet connection to be
    able to access all the headlines and information on internet.
    Thus they can choose from the many available sources.



    Also visit my web page ... cougarclubusa.com

    SvarSlett

Takk for at du legger ned en kommentar i bloggen min :-)

Related Posts with Thumbnails